Ulf K Nordensons
Stiftelse för Hantverk i Trä

Voy y vuelvo

av Sebastian Mateu

Sebastian Mateu, tekniker och kommunikatör på Malmstens Linköpings universitet (”Malmstens”), bjöds in till en gymnasieskola i Chile med inriktning möbelsnickeri för att föreläsa om Carl Malmstens pedagogik och lära ut sina bästa hantverkstips från Malmstens.

På skolan möttes Sebastian av en välutrustad verkstad med både handverktyg och en fin maskinpark. Det krävdes dock en storstädning av verkstaden och rengöring av i stort sett alla maskiner. Redan efter första året på Malmstens sitter hantverkskvalitet och maskinskötsel i ryggmärgen och Sebastian fick fria tyglar med att rengöra verkstad, maskiner och verktyg, samtidigt som han till elever och lärare lärde ut vikten av en välskött verkstad.

För att kunna visa upp och förmedla hantverkstekniker från Malmstens under besöket i Chile skapade Sebastian projektet ”Voy y vuelvo”, inspirerad av svensk hantverkskvalitet och den chilenska folksångerskan och konstnären Violeta Parra och hennes tragiska öde. Projektet bestod av en box i trä innehållande ett set av glas och tillbringare i keramik tillverkad av chilenska keramiker i Pomaire, som används för att tillaga och dricka ”Vino navegado”, en dryck lik den svenska glöggen. I boxen fanns även en mindre box med bordsspel i; kortlekar, tärningar och domino. Boxens mörka utsida är inspirerad av ett musikstycke av Violeta Parra kallad Arauco tiene una pena (Arauco-sorger) och representerar den underskattning för hantverk och hantverkare som finns i Chile. Botten av boxen har ett minutiöst arbete inspirerat av en av Violetas klänningar. Mycket arbete inuti och under boxens alla delar döljs som en symbol för vad som händer med hantverket i Chile; antal timmar som läggs ner på en teknik, dess kunskap och erfarenhet glöms bort när men pratar om priset, men hantverket finns där för erinran och för att upptäckas.